HemJaktlagetJaktåretFotoarkivForumLänkarKontakt
Vinter & vårSommarHöstSlakt
 
  Klicka på bilderna för att förstora dem!
Slakten


Älgen kommer till slakthuset på dragaren som är uppkörd på ett bilsläp.

 

I oket av trä sitter fyra tampar som fästs runt älgens klövar.
Älgen vinschas upp och dragaren körs undan.

Se på QuickTimefilm >>



Saknar du QuickTime-spelare?
Ladda ner en här >>
Dragaren rengörs direkt av hygieniska skäl.
Älgen läggs i en "vagga" som håller den på plats när vi flår älgen.
Huvudet skärs av med hjälp av en kniv. 
Fyrtal i älg!

 

Älgen flås. Med början vid benen.

 

Flåningen fortgår... 

 

Matsrupen "stoppas in".
Likaså luftstrupen.
Älgen vinschas upp och skinnet dras av.
Älgen vinschas upp ytterliggare och skinnet dras av mer.
 
Sista biten fäster man skinnet med hjälp av kedjor i golvet och drar av det med vinschen. 
När skinnet är av tas övriga inälvor, som lever, lungor och hjärta ur och tippas i skottkärran. Inälvorna eldas upp direkt.
Bogarna skärs av...
...och hängs upp separat.
Resten av älgen får hänga kvar på metalloket. Olika talgor används för förflyttning av älgenkroppen mellan olika skenor. 
Denna jaktdag sköt vi fyra älgar. Då blir det så här fullt i slakthuset. Här får älgköttet hänga 4-5 dagar innan det styckas.
Älghjärtat tas tillvara. Rökt älghjärta är en norrländsk delikates. 

 

   
Styckningen


När älgköttet hängt 4-5 dagar styckas det.

Till höger - Claes styckar.

 

 

 

 

 

 

Köttkvarnen används flitigt under styckningen. Daniel mal glatt. 
Älgfärs i påse. Redo för frysen.
Det mesta av älgen tas tillvara. Kvar blir lårben, andra större ben och ryggraden. Dessa eldas sedan upp.
Av älgen kan man laga många goda rätter. Kent är en hejare i köket.
   

© Lavsjö Jaktlag 2006-2011 Sidan uppdaterades senast 2011-10-02